Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την εγγραφή των ασφαλισμένων σε ΤΟΜΥ. Δημιουργήθηκαν πολλές απορρίες σχετικά με το γιατί να γίνει αυτή η διαδικασία και σε τι οφελεί τελικά τον πολίτη. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού (12 Δεκ.), το Νοσοκόμα Στο Σπίτι είναι κοντά σας για να δώσει απαντήσεις στις βασικές απορρίες σας σχετικά με τα θέματα αυτά.
Ο οικογενειακός – γενικός γιατρός στην Ελλάδα
Στο εξωτερικό, η ιστορία του οικογενειακού γιατρού ξεκινάει αρκετά παλιά και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στην Ελλάδα αντιθέτως η έννοια εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950 όταν άρχισε να αποτελεί μια κλινική ιατρική ειδικότητα προσανατολισμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Λόγω της ανάπτυξης των υπόλοιπων ιατρικών ειδικοτήτων σταδιακά ατόνισε μέχρι που το 1983 θεσπίστηκε και επίσημα η ειδικότητα της γενικής ιατρικής σαν ξεχωριστός επιστημονικός κλάδος ώστε οι ειδικοί γενικής ιατρικής να αναλάβουν το σημαντικό έργο του οικογενειακού γιατρού. Μάλιστα, το 1983 δημιουρήθηκε σχέδιο για την κάλυψη του πληθυσμού με νέα κέντρα υγείας και ιατρεία τόσο στην ελληνική ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα. Το σχέδιο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς τα κέντρα υγείας στις πόλεις δεν λειτούργησαν.
Ποιος είναι ο Οικογενειακός Γιατρός;
Δεδομένης της σύγχισης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, πολύς κόσμος δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι τελικά ο οικογενεικός γιατρός. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο οικογενειακός ιατρός είναι υπέυθυνος για ένα πληθυσμό ασθενών (περιπου 1500 -2000 ατόμων) που διαμένουν σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή κοντά στο ιατρείο (ενα χωριο, ένα προάστιο, μια γειτονιά). Αυτό συνεπάγεται ότι ο οικογενειακός ιατρός έχει γνώση των ειδικών κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού ευθύνης του, εντοπίζει και προλαμβάνει ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του πληθυσμού του (πχ ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες, κατάχρηση αλκοόλ κλπ.) Έτσι ο κάθε πολίτης και η κάθε οικογένεια μπορεί να απευθύνεται στον οικογενειακό τους γιατρό για συμβουλές ή θεραπεία οποιουδήποτε θέματος υγείας που να μπορεί να αντιμετωπισθεί εκτός νοσοκομείου.
Η σύγχιση για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού επιδεινώνεται καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι γενικοί-οικογενεικοί γιατροί με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να επιλέξει να εντάξει στον θεσμό του οικογενεικού γιατρού εκτός από την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και τις ειδικότητες του παιδιάτρου και του ειδικού παθολόγου. Στην πραγματικότητα όμως είναι διαφορετικές ειδικότητες. Ο οικογενειακός γιατρός ωφείλει να είναι ειδικευμένος γιατρός με ευρεία βάση γνώσεων καθώς είναι ουσιαστικά η πρώτη μας επαφή με το σύστημα υγείας. Είναι ο ειδικός που συμβουλεύει και κατευθύνει ολόκληρη την οικογένεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Ο ειδικός γενικής ιατρικής, έχοντας εκπαιδευτεί στην παιδιατρική, χειρουργική, παθολογία, ορθοπαιδική, ψυχιατρική και πολλές ακόμα ειδικότητες, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τα πιο συχνά προβλήματα υγείας (σε πρωτοβάθμιο επίπεδο) χωρίς να χρειαστεί να μας παραπέμψει σε κάποιο νοσοκομείο. Εφόσον όμως το κρίνει απαραίτητο παραπέμπει στοχευμένα σε άλλες ειδικότητες ώστε να βρεθεί ευκολότερα η λύση στο πρόβλημά μας.
Γιατί χρειαζόμαστε οικογενειακό γιατρό;
Σε προσωπικό επίπεδο, ενδεχομένως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση να είναι πολύ πιο προφανής από ότι νομίζουμε. Εάν βρούμε έναν γιατρό με γνώση και εμπειρία τον οποίο επισκεπτόμαστε χρόνια και διατηρεί το ιατρικό ιστορικό μας, θα αισθανθούμε πολύ πιο ασφαλείς. Ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης ΟΛΟΙ μας έχουμε ανάγκη να πούμε τα θέματά μας σε έναν άνθρωπο που μας ξέρει καλά και μπορεί να μας δώσει την καλύτερη δυνατή λύση για εμάς.
Αν λάβουμε υπόψη μας την δημόσια οντότητα του θέματος, όπως έχει φανεί και από χώρες του εξωτερικού η ύπαρξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού βοηθά στο να:
- Έχει ο πληθυσμός εύκολη πρόσβαση στον γιατρό του
- Είναι περισσότερο ικανοποιημένος από το σύστημα υγείας
- Υπάρχουν λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και
- Γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων
Τι είναι οι ΤΟΜΥ;
Για την καλύτερη διαχείριση της υγείας στην κοινότητα δημιουργήθηκαν οι ΤΟΜΥ – Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στόχος τους είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό της ευθύνης τους (10.000 – 12.000 άτομα) και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας έως 12 ατόμων:
- 4 Γενικούς γιατρούς ή παθολόγους
- 1 Παιδίατρο
- 2 Νοσηλευτές
- 2 Επισκέπτες Υγείας
- 1 Κοινωνικό λειτουργό και
- 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους
Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στις ΤΟΜΥ;
Κάθε πολίτης μπορεί να εγγραφεί είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως στη λίστα της ΤΟΜΥ που βρίσκεται στην περίοχή του, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού (Δεκέμβριος 2018):
- Όσον αφορά την επιλογή οικογενειακού γιατρού : θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών όπως ισχύει μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών μέχρι 31/12.
- Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και την χορήγηση παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις.
- Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή, σε συμβεβλημένους ή μη γιατρούς.
Σύντομα δηλαδή, είναι πιθανόν οι πολίτες να δηλώνουν ελεύθερα τον οικογενειακό τους γιατρό, είτε ανήκει στον δημόσιο τομέα (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη) είτε στον ιδιωτικό τομέα (αμιγώς ιδιώτης).
Το Νοσοκόμα Στο Σπίτι είναι ένα ιδιωτικό ΤΟΜΥ;
Το Νοσοκόμα Στο Σπίτι μοιάζει πολύ στην οργάνωση αυτή αλλά είναι κάτι παραπάνω. Η εταιρεία εδώ και 25 χρόνια, 365 μέρες το χρόνο, από τις 7:30 μέχρι τις 12:00, προσφέρει περισσότερες από 25 ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’οίκον. Ξεχωρίζει ιδιαιτέρως για την παροχή ιατρονοσηλευτικής συνοδείας προς διαγνωστικά κέντρα ή νοσοκομεία και ειδικεύεται στη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενωνασθενών καθώς συνοδεύονται πάντα από νοσηλευτή. Η εταιρεία πλαισιώνεται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας:
- Νοσηλεύτριες 4ετούς φοίτησης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,
- τραυματιοφορείς,
- διασώστες,
- επαγγελματίες οδηγούς
- οικογενειακό-γενικό γιατρό ήδη από το 2000
Ποια είναι η θέση του Νοσοκόμα Στο Σπίτι σχετικά με το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού;
Έχοντας πάντα στο μυαλό μας την πρωτοπορία και την καλύτερη δυνατή ιατρονοσηλευτική φροντίδα των πολιτών, βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα ευχάριστη θέση καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει κατανοήσει το σπουδαίο ρόλο του οικογενειακού ιατρού. Ευχόμαστε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την αναδιαμόρφωση του Συστήματος Υγείας καθώς είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να επιλέξει τον γιατρό του ανεξάρτητα εάν είναι ιδιώτης ή υπάλληλος του δημοσίου.
Για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον θεσμό του Οικογενειακού γιατρού, αλλά και τις υπηρεσίες μας θα χαρούμε να μας καλέσετε στο 11311 ή να μας επισκεφθείτε από κοντά στα κεντρικά γραφεία του Νοσοκόμα Στο Σπίτι εντός της ΔΕΘ.